Vino i sve o njemu

Korisni vinski izrazi
Apelacija (franc. appellation) – Zakonski definisana i zaštićena geografska oblast preko koje se identifikuje poreklo grožđa korišćeno za proizvodnju vina.
Buke (franc. bouquet) – Kombinacija kompleksnih aroma koje se osećaju prilikom mirisanja vina u čaši.
Vinifikacija – Proces proizvodnje vina, počevši od izbora grožđa koje će se koristiti u proizvodnji, pa sve do pakovanja vina u flaše.
Enologija (brit. engl. oenology; amerik. engl. enology) – Nauka koja obuhvata sve aspekte proučavanja vina i njegove proizvodnje, ali ne uključuje odgajanje i berbu grožđa.
Enolog – Specijalista za proizvodnju vina, ekspert u oblasti enologije.
Enofil (franc. oenophile) – Ljubitelj i poznavalac vina.
Somelier (franc. sommelier) – Obučen poznavalac vina, profesionalac koji najčešće radi u uglednim restoranima i daje preporuke gostima oko izbora vina, kreira vinsku kartu i radi nabavku i pravilno skladištenje vina u restoranu.
Tanin – astojak u vinu koji dolazi iz pokožice, semenke i peteljke grožđa. Daje osnovni gorak ukus vinu. Nije poželjan u velikim količinama. 
Teroar (franc. terroir) – Kombinacija uticaja prirodnih elemenata: zemljište, klima i topografija unikatnih karakterstika određenog mesta, od kojih zavisi ukus i kvalitet vina proizvedenog od grožđa koje se odgaja na tom specifičnom lokalitetu.